Aukioloajat:
MA-LA 9-21
SU SULJETTU

Tietoa vihreä tee

Kiina: 绿茶 (Lǜchá)
Japani: 緑茶 (Ryokucha)
Korea: 녹차 (Nogcha)

Vihreä tee on valkoisen teen ohella teetä luonnollisimmillaan, sillä sitä käsitellään poiminnan jälkeen vain vähän. Vihreä tee tehdään samasta kasvista kuin kaikki muukin tee, mutta suurimpana erona on, että sitä ei hapeteta kuten mustaa teetä tai oolongia, minkä vuoksi vihreällä teellä on hennon kasvismainen luonne ja siihen jää hieman suurempi määrä tuoreen lehden sisältämiä aineita.

Vihreän teen historia

Vihreä tee on varhaisin nykyisistä teeluokista. Nykyisenkaltaista vihreää teetä on valmistettu 1100–1300-luvulta saakka, joskin vihreän teen valmistukselle ominaista lehtien höyrytystä on harrastettu Kiinassa jo 200–300-luvulta asti. Vielä 1600-luvulla teen saapuessa Eurooppaan kauppamatkat olivat niin pitkäkestoisia, että vihreä tee ei selvinnyt perille täydessä loistossaan, joten paremmin säilyvä, helpommin haudutettava ja eurooppalaisten omaksuma musta tee otti paikkansa ykkösteenä Aasian ulkopuolella. Vihreä tee on edelleen suosituin teeluokka Itä-Aasiassa, ja se on alkanut saada länsimaissa uutta jalansijaa kasvaneen kiinnostuksen myötä.

Vihreän teen tuotanto

Vihreää teetä valmistetaan kuumentamalla ensin tuoreet teelehdet hapettumisen estämiseksi – Kiinassa pääsääntöisesti pannulla paistamalla, Japanissa höyryttämällä – minkä jälkeen lehdet muokataan haluttuun muotoon ja lopuksi kuivatetaan. Vihreää teetä ei hapeteta laisinkaan, ja siltä osin se on vastakohta mustalle teelle, joka hapetetaan täysin. Joidenkin teiden tuotantoprosessiin kuuluu olennaisesti myös ennen sadonkorjuuta suoritettava pensaiden varjostus, joka lisää teelehtien sisältämien aminohappojen määrää ja tekee teestä miedompaa ja makeampaa. Erityisesti japanilaiset harrastavat tällaista kabusechan, gyokuron sekä matcha-jauheeksi jalostettavan tenchan tuotannossa.

Vihreän teen aromi ja maku

Vihreän teen aromi on tyypillisesti tuoreen vihertävä, ja usein teestä löytää ruohon tai kasvisten sävyjä. Maku on monesti ruohomainen ja makea, joissain japanilaisissa myös levämäinen. Vahvaluonteisiakin laatuja löytyy, tunnetuimpana esimerkkinä gunpowder-tee. Vihreästä teestä tulee hyvin helposti kitkerää, jos sitä hauduttaa liian kauan tai liian kuumassa vedessä, joten haudutuksen kanssa kannattaa olla tarkkana.

Vihreän teen haudutus

Haudutuksessa tarkempien ohjeiden puuttuessa hyvä nyrkkisääntö on noin 2 minuuttia enintään 80-asteisessa vedessä. Veden lämpötila on noin 70–80 °C, kun keittoastian pohjaan alkaa muodostua pikkuisia kuplia ja vedestä nousee höyryä. Sopivanlämpöistä vettä saa myös lisäämällä haudutusastiaan kaksi osaa kiehuvaa vettä ja yhden osan viileää vettä. Vihreä tee juodaan yleensä sellaisenaan ilman maitoa tai sokeria.

Vihreästä teestä saa helposti oivallista jääteetä. Ohjeita jääteen valmistamiseen löydät tästä artikkelista.

Vihreän teen kofeiini ja terveellisyys

Yleiskatsaus teen kofeiinista ja terveysvaikutuksista löytyy tästä artikkelista.

Vihreän teen lehdet eivät oletusarvoisesti sisällä vähemmän kofeiinia kuin vaikkapa mustan teen lehdet. Haudutustavalla tosin on jonkin verran väliä, ja vihreästä teestä voi alhaisemman haudutuslämpötilan ja lyhyemmän haudutusajan vuoksi irrota veteen vähemmän kofeiinia. Yksittäiset teelaadut kuten japanilaiset bancha, houjicha, kukicha ja genmaicha ovat poikkeavien poiminta- ja valmistusmenetelmiensä vuoksi vähäkofeiinisia. Vihreäksi teeksi lukeutuva matcha on toisaalta hyvin kofeiinipitoista, sillä teelehdistä jauhettu matcha-pulveri vispataan veden sekaan, jolloin kaikki lehtien sisältämät aineet menevät kurkusta alas yhdellä kupillisella
.

Länsimaissa vihreä tee on alkanut kiinnostaa erityisesti sen terveydellisten vaikutustensa takia. Minimaalisen valmistusprosessinsa vuoksi vihreään teehen jää C-vitamiinia sekä hieman enemmän antioksidantteja kuin mustaan teehen tai oolongiin. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että kaikki tee tehdään loppujen lopuksi samasta kasvista, joten eroavaisuudet terveysvaikutteisissa aineissa eri teeluokkien välillä ovat ennen kaikkea vivahteita. Vihreään teehen ei siis tarvitse jumiutua sitä korostavien terveystutkimusten ja trendien varjolla – parempi syy pyytää lisää on oma mieltymys!

Chayalla on laaja valikoima
vihreää teetä, josta varmasti löydät oman suosikkisi! ☺