Tervetuloa! Kirjaudu sisään tai luo tili
EtusivuToivelistaKassa
Ostoskori - 0,00 €

Ostoskori on tyhjä

Miten valmistaa jääteetä?

Lue miten valmistat jääteetä mistä tahansa teelaadusta ja löydä parhaat jäätee reseptit kesän hellepäiville!

Hyvä tee on hyvää niin kuumana kuin kylmänäkin. Onkokesähelteillä mitään vilvoittavampaa kuin nauttia lasillinen virkistävää jääteetä? Paras jäätee on tietenkin itse tehty hyvistä teelehdistä. Itse valmistettuna tee maistuu paremmalta ja tuoreemmalta, ja tuoreessa teessä on enemmän antioksidantteja. Vastoin yleistä luuloa kaikki teet sopivat jääteeksi. Oli kyseessä sitten musta tee, vihreä tee, valkoinen tee, rooibos tai maustettu tee. Voit valmistaa jääteetä ihan oman makusi mukaan!

Tässä muutamia vinkkejä aidon jääteen valmistamiseen.

 

Jäätee ohjeet ja valitut reseptit

HAUDUTUS

Teetä voi hauduttaa kuumana tai kylmänä. Kummatkin vaihtoehdot ovat hyviä, mutta omanlaisiaan. Tee reagoi eri tavalla kylmään veteen ja siitä irtoaa vähemmän kateiinia ja kofeiinia. Haude on todellakin pehmeä ja kevyt vähäisen hapokkuuden johdosta. On suositeltavaa suhtautua kuuma- ja kylmähaudutettuun teehen erilaisina juomina, samalla tavalla kuin mustaan ja vihreään teehen.

Kun valmistaa jääteetä, kannattaa valmistaa isompia määriä, esimerkiksi kannullinen, jota sitten voi juoda päivän mittaan. Kokeile pulloveden sijasta itsevalmistettua jääteetä.

TEELAADUT

Mitkä teet sopivat jääteeksi? Kaikki teelaadut sopivat jääteeksi, on vain makukysymys mistä valmistaa. Tämä koskee myös rooibosta ja muita yrttejä. Me Chayassa tykkäämme käyttää oolong-teetä, ja maustetuista hyviä ovat hedelmäiset, sitruunaiset ja marjaiset teet.

JÄÄTEE: KUUMAHAUDUTUS

Hauduta suosikkiteesi ohjeiden mukaisesti kuumalla vedellä. Lisää jäitä vasta jäähtymisen jälkeen. Jäiden lisääminen sakeuttaa teetä ja laimentaa sen makua.

• 1 l kannu
• 4–5 tl teelehtiä

Kun haudutus on valmis, poista lehdet ja anna viilentyä ensin huoneenlämmössä 5–10 min, minkä jälkeen pane se jääkaappiin. Hitaampi jäähdytys estää sakeutumisen. Jos haluat jäähdyttää teen jäillä heti juotavaksi, käytä puolet vähemmän vettä haudutukseen.

Kupillinen/2 dl

• 1 tl teelehtiä
• 1 dl vettä

Hauduta tee suositusajan mukaisesti. Poista lehdet ja makeuta maun mukaan. Kaada juoma lasiin, joka on täytetty pintaa myöten jäillä. Koristele vaikka sitruunanlohkolla.

 

KYLMÄHAUDUTUS

Tämä on yksi helpoimmista keinoista valmistaa jääteetä. Ottaen huomioon kuinka jääkaapit ovat toiminnassa ympäri vuoden, niin tämä on ekologisempaa kuin kuumahaudutus.

Perusjäätee:
• 1 l kylmää vettä
5–6 tl teelehtiä

Mittaa vesi ja lehdet isoon kannuun ja aseta jääkaappiin yön yli. Aamulla sinulla on kannullinen kylmää ja raikasta jääteetä heti juotavaksi. Poista lehdet, jos et halua vahvempaa teetä.

Vaihtoehtoisesti jätä kannu huoneenlämpöön pariksi tunniksi. Tässä ajassa teessä on jo makua mukavasti, eikä jäiden lisääminen sakeuta tai laimenna makua liikaa.

 

MAUSTAMINEN

Perusjääteen voi maustaa oman maun mukaan erilaisilla hedelmillä tai marjoilla. Lisää niitä haudutuksen yhteydessä mukaan makua antamaan.

Kylmähaudutuksessa suosittelemme lisäämään vähän sitruunamehua teehen. Hapokkuutensa ansiosta sitruunamehu antaa lisää suutuntumaa ja tekee teestä täyteläisemmän. Se myös suojaa teen flavanoideja haihtumasta liian nopeasti sekä parantaa säilyvyyttä.

Kuumahaudutuksessa on helppoa makeuttaa tee haudutuksen yhteydessä, mutta kylmähaudutuksessa kannattaa käyttää erikseen sokerilientä.

Kiehauta vesi ja lisää sokeri joukkoon. Sekoita kunnes seos on täysin kirkas. Jäähdytä ja säilytä suljetussa astiassa jääkaapissa.

Jäätee on parasta juoda 2–3 päivän kuluttua valmistuksesta.
 

RESEPTEJÄ

SOUTHERN SWEET ICED TEA
Jäätee keksittiin alun perin Yhdysvalloissa, ja ennen kaikkea eteläisissä osavaltioissa se on erittäin suosittua. Tässä perinteinen eteläinen makeutettu jäätee:

• 1 litraa vettä
• 4–5 tl mustaa teetä
• 1 dl sokerilientä
• puolikkaan sitruunan mehu
• mintunlehtiä

Kaada isoon kannuun 1 litra kylmää vettä ja lisää teelehdet sekaan. Anna hautua pari tuntia huoneenlämmössä tai hauduta yön yli jääkaapissa. Poista hauduksen jälkeen lehdet ja lisää sokeriliemi ja sitruunamehu kannuun. Sekoita kunnolla ja koristele mintunlehdillä.

Tämän tyyppiseen jääteehen sopii parhaiten maustamattomat ja voimakkaat intialaset ja Ceylon-teet. Osta täältä tähän reseptiin sopivaa mustaa teetä.

MOJITO-OOLONG

• 1 litra vettä
• 4–5 tl Tung Ting -oolongia
• 1 persikka (ml. siemenkota)
• 10 lehvää minttua
• 1 limetti
• 1 dl sokerilientä

Lohko ja murskaa limetti kannun pohjalle. Lisää joukkoon pilkottu persikka ja mintut. Annostele teelehdet siivilään tai haudutuspussiin ennen kannuun laittamista. Kaada kannuun litra kylmää vettä ja anna hautua huoneenlämmössä pari tuntia tai laita jääkaappiin yön yli. Poista teelehdet ja tarjoile jäiden kanssa.

Tähän reseptiin kannattaa valita miedosti hapetettu vehreä ja kukkainen oolong. Suosittelemme esimerkiksi edullista vietnamilaista Tung Ting -oolongia.

 

AQUA FRESCA DE CHINOIS

• 1 litra vettä
• 4–5 rkl teehibiskusta (roselle)
• marjoja
• sokerilientä
• mintunlehtiä

Mittaa vesi ja teehibiskus isoon kannuun. Hauduta huoneenlämmössä pari tuntia tai yön yli jääkaapissa. Poista hibiskusnuput ja makeuta juoma sokeriliemellä maun mukaan. Koristele mintunlehdillä ja tarjoa jäillä. Tilaa hibiskus-teetä tästä linkistä.

 

JASMIINISANGRIA

• 1 litra vettä
• 6–7 tl vihreää jasmiiniteetä
• 4–5 dl valkoviiniä
• 1 dl brandyä
• 2 dl sokerilientä
• hedelmiä ja marjoja
• mintunlehtiä

Pilko hedelmät ja marjat ja liota niitä yön yli brandyssä. Mittaa vesi ja teelehdet isoon kannuun. Hauduta pari tuntia huoneenlämmössä tai yön yli jääkaapissa. Poista lehdet ja kaada joukkoon brandymarinoidut hedelmät ja marjat sekä valkoviini ja sokeriliemi. Sekoita kunnolla ja koristele mintunlehdillä.

Tähän reseptiin sopii erinomaisesti aidoilla jasmiininkukilla hajustettu Jasmine with Flowers. Kuivatut kukat näyttävät kannussa kauniilta ja korostavat jasmiinin makua. Tilaa Jasmine with Flowers -teetä edullisesti täältä.