Tervetuloa! Kirjaudu sisään tai luo tili
EtusivuToivelistaKassa
Ostoskori - 0,00 €

Ostoskori on tyhjä

Miten valmistaa jääteetä ?

Hyvä tee on hyvää niin kuumana kuin kylmänäkin. Onkokesähelteillä mitään vilvoittavampaa kuin nauttia lasillinen virkistävää jääteetä? Paras jäätee on tietenkin itse tehty hyvistä teelehdistäItse valmistettuna tee maistuu paremmalta ja tuoreemmalta, ja tuoreessa teessä on enemmän antioksidantteja. Vastoin yleistä luuloa kaikki teet sopivat jääteeksi. Oli kyseessä sitten musta tee, vihreä tee, valkoinen tee, rooibos tai maustettu tee. Voit valmistaa jääteetä ihan oman makusi mukaan!

Tässä muutamia vinkkejä aidon jääteen valmistamiseen.


Jäätee ohje, reseptit ja jääteet

HAUDUTUS

Teetä voi hauduttaa kuumana tai kylmänä. Kummatkin vaihtoehdot ovat hyviä, mutta omanlaisiaan. Tee reagoi eri tavalla kylmään veteen ja siitä irtoaa vähemmän kateiinia ja kofeiinia. Haude on todellakin pehmeä ja kevyt vähäisen hapokkuuden johdosta. On suositeltavaa suhtautua kuuma- ja kylmähaudutettuun teehen erilaisina juomina, samalla tavalla kuin mustaan ja vihreään teehen.

Kun valmistaa jääteetä, kannattaa valmistaa isompia määriä, esimerkiksi kannullinen, jota sitten voi juoda päivän mittaan. Kokeile pulloveden sijasta itsevalmistettua jääteetä. 

TEELAADUT

Mitkä teet sopivat jääteeksi? Kaikki teelaadut sopivat jääteeksi, on vain makukysymys mistä valmistaa. Tämä koskee myös rooibosta ja muita yrttejä. Me Chayassa tykkäämme käyttää oolong-teetä, ja maustetuista hyviä ovat hedelmäiset, sitruunaiset ja marjaiset teet.

JÄÄTEE: KUUMAHAUDUTUS

Hauduta suosikkiteesi ohjeiden mukaisesti kuumalla vedellä. Lisää jäitä vasta jäähtymisen jälkeen. Jäiden lisääminen sakeuttaa teetä ja laimentaa sen makua.

  • 1 l kannu
  • 4–5 tl teelehtiä

Kun haudutus on valmis, poista lehdet ja anna viilentyä ensin huoneenlämmössä 5–10 min, minkä jälkeen pane se jääkaappiin. Hitaampi jäähdytys estää sakeutumisen.

Jos haluat jäähdyttää teen jäillä heti juotavaksi, käytä puolet vähemmän vettä haudutukseen.

Kupillinen/2 dl

  • 1 tl teelehtiä
  • 1 dl vettä

Hauduta tee suositusajan mukaisesti. Poista lehdet ja makeuta maun mukaan. Kaada juoma lasiin, joka on täytetty pintaa myöten jäillä. Koristele vaikka sitruunanlohkolla.

KYLMÄHAUDUTUS

Tämä on yksi helpoimmista keinoista valmistaa jääteetä. Ottaen huomioon kuinka jääkaapit ovat toiminnassa ympäri vuoden, niin tämä on ekologisempaa kuin kuumahaudutus.

Perusjäätee:

  • 1 l kylmää vettä
  • 5–6 tl teelehtiä

Mittaa vesi ja lehdet isoon kannuun ja aseta jääkaappiin yön yli. Aamulla sinulla on kannullinen kylmää ja raikasta jääteetä heti juotavaksi. Poista lehdet, jos et halua vahvempaa teetä.

Vaihtoehtoisesti jätä kannu huoneenlämpöön pariksi tunniksi. Tässä ajassa teessä on jo makua mukavasti, eikä jäiden lisääminen sakeuta tai laimenna makua liikaa. 

MAUSTAMINEN

Perusjääteen voi maustaa oman maun mukaan erilaisilla hedelmillä tai marjoilla. Lisää niitä haudutuksen yhteydessä mukaan makua antamaan.

Kylmähaudutuksessa suosittelemme lisäämään vähän sitruunamehua teehen. Hapokkuutensa ansiosta sitruunamehu antaa lisää suutuntumaa ja tekee teestä täyteläisemmän. Se myös suojaa teen flavanoideja haihtumasta liian nopeasti sekä parantaa säilyvyyttä.

Kuumahaudutuksessa on helppoa makeuttaa tee haudutuksen yhteydessä, mutta kylmähaudutuksessa kannattaa käyttää erikseen sokerilientä.

Sokerisiirappi:

  • 2 dl vettä
  • 200g sokeria

Kiehauta vesi ja lisää sokeri joukkoon. Sekoita kunnes seos on täysin kirkas. Jäähdytä ja säilytä suljetussa astiassa jääkaapissa.

Jäätee on parasta juoda 2–3 päivän kuluttua valmistuksesta.

RESEPTEJÄ

SOUTHERN SWEET ICED TEA

Jäätee keksittiin alun perin Yhdysvalloissa, ja ennen kaikkea eteläisissä osavaltioissa se on erittäin suosittua. Tässä perinteinen eteläinen makeutettu jäätee:

  • 1 litraa vettä
  • 4–5 tl mustaa teetä
  • 1 dl sokerilientä
  • puolikkaan sitruunan mehu
  • mintunlehtiä

Kaada isoon kannuun 1 litra kylmää vettä ja lisää teelehdet sekaan. Anna hautua pari tuntia huoneenlämmössä tai hauduta yön yli jääkaapissa. Poista hauduksen jälkeen lehdet ja lisää sokeriliemi ja sitruunamehu kannuun. Sekoita kunnolla ja koristele mintunlehdillä. Osta tästä kätevästi kotiin toimitettuna perusjääteeksi sopiva ASSAM-TEE.

MOJITO-OOLONG

  • 1 litra vettä
  • 4–5 tl Kwai-oolongia
  • 1 persikka (ml. siemenkota)
  • 10 lehvää minttua
  • 1 limetti
  • 1 dl sokerilientä

Lohko ja murskaa limetti kannun pohjalle. Lisää joukkoon pilkottu persikka ja mintut. Annostele teelehdet siivilään tai haudutuspussiin ennen kannuun laittamista. Kaada kannuun litra kylmää vettä ja anna hautua huoneenlämmössä pari tuntia tai laita jääkaappiin yön yli. Poista teelehdet ja tarjoile jäiden kanssa. Osta tästä kätevästi kotiin toimitettuna Mojito-oolongiin sopiva tee KWAI-OOLONG.

AQUA FRESCA DE CHINOIS

  • 1 litra vettä
  • 4–5 rkl teehibiskusta (roselle)
  • marjoja
  • sokerilientä
  • mintunlehtiä

Mittaa vesi ja teehibiskus isoon kannuun. Hauduta huoneenlämmössä pari tuntia tai yön yli jääkaapissa. Poista hibiskusnuput ja makeuta juoma sokeriliemellä maun mukaan. Koristele mintunlehdillä ja tarjoa jäillä. Osta tästä hibiskusteetä Aqua FrescaanTEEHIBISKUS.

JASMIINISANGRIA

  • 1 litra vettä
  • 6–7 tl vihreää jasmiiniteetä
  • 4–5 dl valkoviiniä
  • 1 dl brandyä
  • 2 dl sokerilientä
  • hedelmiä ja marjoja
  • mintunlehtiä

Pilko hedelmät ja marjat ja liota niitä yön yli brandyssä. Mittaa vesi ja teelehdet isoon kannuun. Hauduta pari tuntia huoneenlämmössä tai yön yli jääkaapissa. Poista lehdet ja kaada joukkoon brandymarinoidut hedelmät ja marjat sekä valkoviini ja sokeriliemi. Sekoita kunnolla ja koristele mintunlehdillä. Osta tästä jasmiiniteetä jääteellesi, kätevästi kotiin toimitettuna JASMINE-WITH-FLOWERS.