Aukioloajat:
MA-LA 9-21
SU SULJETTU

Musta tee

Musta tee, teelaaduista suosituin, tarjoaa voimakkaan maun sekä syvän punertavan värin, joka syntyy perusteellisesta hapetusprosessista, jossa murskatut teelehdet altistetaan ilmalle tietyksi aikaa, kunnes ne ovat täysin hapettuneita ja kuivattuja. Kiinassa tätä teetä kutsutaan punaiseksi teeksi teenesteen värin mukaan, kun taas länsimainen nimi tulee hapettuneiden teelehtien tummasta väristä.

Mustan teen historia on vihreää teetä huomattavasti lyhyempi, ja se rantautui Eurooppaan jo 1600-luvulla, jolloin maitoteestä muodostui seurapiirien ykkösherkku.

Mustaa teetä tuotetaan laajalti ympäri Aasiaa ja myös osassa Afrikan ja Etelä-amerikan maista. Vuosittaisilta tuotantomääriltään suurimmat mustan teen tuottajat ovat Kiina, Intia ja Kenia. Eri maiden tuotantotavat eroavat jonkin verran toisistaan.

Mustan teen valmistus on monivaiheinen ja pitkä prosessi, joka aiheuttaa mustan teen omintakeisen maun ja värin. Valmistus aloiteen teelehtien nahistamisella, jolloin teelehtiä lämmitettän kostealla ja kuumalla ilmalla. Nahistamisen jälkeen lehden rullataan.

Rullaamisen jälkeen teelehdet hapetetaan. Hapetuksessa teelehden entsyymit ja katekiinit aiheuttavat kemiallisen reaktion, jolloin teelehtien väri muuttuu alkuperäisestä vihreästä tumman ruskeaksi. Hapetuksen jälkeen teelehden kuumennetaan ja kuivataan, jonka jälkeen tee on valmis pakattavaksi ja nautittavaksi.

Etenkin länsimaissa suosituimpia mustia teelaatuja ovat mustat teet. Suosittua maustettuja mustia teelaatuja ovat muun muassa Earl Grey, Darjeeling sekä Ceylon.

Musta tee on yksi kofeiinipitoisimmista teelaaduista. Vahvana, kiehuvan kuumassa vedessä uutettujen mustien teelaatujen kofeiinipitoisuus voi olla verrattavissa tavalliseen suodatinkahviin.

Mustan teen haudutus on muihin teelajeihin verrattuna varsin helppoa. Musta tee ei kitkeröidy liian kuumasta vedestä, eikä mene helposti pilalle liian pitkällä haudutusajalla. Mustan teen haudutukseen sopii parhaiten 90-95 asteinen vesi ja 2-5 minuutin haudutusaika.

Chayan laajasta teevalikoimasta löydät erilaiset mustat teet ympäri maailmaan. Valikoimasta löydät niin maustetut kuin maustamattomat teelaadut.

27 tuotetta

Aseta laskevaan järjestykseen
 1. Russian Blend - Musta tee alk. 25 g
 2. Rukeri OP (Luomu) - Musta tee alk. 25 g
 3. East Frisian Leaf Blend (Luomu) - Musta tee alk. 25 g
 4. Ceylon Decaf - Musta tee alk. 25 g
 5. Buckingham Palace - maustettu tee-50 g
 6. Appelsiini-Goji - Maustettu musta tee-50 g
 7. Mustikka - Maustettu musta tee-50 g
 8. Russian Earl Grey - Maustettu musta tee
 9. Magic Moon (Marja/Hedelmä) - Maustettu musta tee
 10. South Sea Magic - Maustettu musta tee
 11. Dian Hong Congou - Musta tee alk. 25 g
 12. Assam Decaf - Musta tee alk. 25 g
 13. Biluochun Hong Cha - Musta tee alk. 25 g
 14. Tummasuklaa - maustettu musta tee-50 g
 15. Pistaasi Marsipaani - maustettu musta tee-50 g
 16. Masala Chai (Luomu) - Maustettu tee
 17. Lemon King - Maustettu musta tee-50 g
 18. Lakritsi - Maustettu musta tee-50 g
 19. Inkivääri-Sitruuna (Luomu) - Maustettu musta tee-50 g
 20. Aito Vanilja - Maustettu musta tee-50 g
 21. Dian Hong Jin Hao - Musta tee alk. 25 g
 22. Black Dragon Pearls - Musta tee alk. 25 g
 23. Golden Monkey - Musta tee alk. 25 g
 24. Jun Chiyabari (Luomu) - Musta tee alk. 25 g
 25. Tanyang Gongfu - Musta tee alk. 25 g
 26. Keemun Xian Zhen - Musta tee alk. 25 g
 27. Jasmine Black - Musta tee alk. 25 g

27 tuotetta

Aseta laskevaan järjestykseen