Aukioloajat: Pasilan Tripla Ma-Su 9 - 21

Haudutusvinkkejä

Vinkkejä teen hauduttamiseen

On olemassa joitakin yksinkertaisia menetelmiä teen hauduttamiseen, jotka erottavat hyvän teekupin erinomaisesta.


Moitteettoman puhtaat varusteet

Ennen teen valmistamista varmista, että teekannu sekä astiat ovat puhtaat. Vaikka tämä kuulostaa itsestäänselvältä, niin vedenkeittimet, teekannut, kupit, siivilät ja muut teetarvikkeet on pestävä säännöllisesti ja hellävaroen, käyttäen saippuaa tai leivinsoodaa (vaikka näitä käytettäisiin vain veden kiehauttamiseen ja teen hauduttamiseen). Tämä auttaa poistamaan mineraalijäämiä ja sakkaa, jotka voivat pilata vastahaudutetun teen maun.


Aloita kylmällä, hyvänmakuisella vedellä

Koska teestä 99 % on vettä, käyttämäsi veden laatu vaikuttaa juomasi kirkkauteen ja makuun. Eli jos vesi maistuu hyvältä, niin teekin todennäköisesti maistuu hyvältä.

Teetä hauduttaessa paras vesityyppi on suodatettu tai pullotettu (mutta ei tislattu) vesi, joka on vapaa kemikaaleista ja kloorista. Jos tätä ei ole käytettävissä ja käytät vesijohtovettä, anna hanan juosta noin kymmenen sekuntia, kunnes vesi on kylmää, ja täytä sitten vedenkeittimesi.


Vesi ja hauduttaminen

Kuumenna 2 dl vettä jokaista teekuppia kohden. Eli jos valmistat kannullisen teetä, niin varmista, että olet mitannut kannun tilavuuden etukäteen. Oikea veden lämpötila ja hauduttamisen kesto riippuu teelajikkeesta ja sen lehtien koosta. Mitä suurempi lehti, sitä pidempi hauduttamisaika.

Tässä joitakin yleisiä ohjeita koskien veden lämpötilaa ja hauduttamista. Voit sovittaa lämpötilan ja hauduttamisajan mieleisiksisi.

Musta tee

  • Veden lämpötila: 95–100 °C
  • Hauduttamisaika: 3–5 minuuttia

Vihreä tee

  • Veden lämpötila: 70–85 °C
  • Hauduttamisaika: 3–5 minuuttia

Valkoinen tee

  • Veden lämpötila: 70–80 °C
  • Hauduttamisaika: 2–3 minuuttia

Oolong-tee

  • Veden lämpötila: 85–93 °C
  • Hauduttamisaika: 3–5 minuuttia

Yrttihaudukkeet

  • Veden lämpötila: 95–100 °C
  • Hautumisaika: 5–7 minuuttiaTEEN MÄÄRÄ

Täyttä makua varten on parempi hautoa teelehdet irtonaisina kuin käyttää teepalloa tai haudutinta – vaikka nämä tarvikkeet ovatkin suosittuja ja käteviä ja tuottavatkin herkullisia haudutuksia. Tämä antaa lehtien avautua täysin, vapauttaen kaiken makunsa.

Käytä 1 tl kokonaisia teelehtiä jokaista 1,75 desilitraa kohden. Tämä on normaali määrä tiiviisti yhteen puristetuille teeseoksille. Jos haudot teetä, joka vie enemmän tilaa, kannattaa käyttää enintään kaksi ruokalusikallista annosta kohti.

Jos käytät mielummin teepusseja tai täytät omat teepussisi, hauduta yksinkertaisesti yksi pussi jokaista kuppia kohti. Avain hyvänmakuiseen haudutukseen on teepussien tuoreuden varmistamisessa.

Kaupallisesti tuotettujen teepussien sisältö koostuu yleensä pienistä lehtien osista tai fannings-teestä, jotka väljähtävät nopeammin kuin hyvin säilytetyt leaf-teelajikkeet.


TARJOILU

Kun tee on hautunut, poista välittömästi siivilä tai teepussi, ja hämmennä kevyesti. Tarjoile heti tuoreena ja kuumana. Jos tee ehtii jäähtyä, sitä on parempi nauttia jääteenä kuin uudelleen lämmitettynä.

Eri ihmiset nauttivat teestään joko sellaisenaan tai maitotilkan kanssa; jotkut lisäävät myös teehensä sitruunaa, hunajaa tai sokeria. Aasiassa ihmiset yleensä juovat teetä ilman lisukkeita. Englannissa teehen lisätään usein tilkka maitoa mustan teen sitkeyden tasaamiseksi. Venäjällä on tyypillistä lisätä sitruunaa hautumassa olevaan teehen, joskus myös vadelmahilloa makeutta tuomaan.

Teen hauduttamisessa on kuitenkin kyse itse kokemuksesta, ja se miten nautit teesi riippuu siitä, millaisena näet oman makusi ja nautintosi. Kokeile kunnes löydät yhdistelmän, joka on juuri sinun makuusi.


JÄÄTEE

Yksinkertaisin tapa valmistaa jääteetä: Otetaan kannullinen kylmää raikasta vettä, annostele tee ohjeitten mukaisesti ja laita kannu jääkaappiin yön yli. Näin sinulla on aamulla kannullinen raikasta jääteetä heti juotavaksi. Poista lehdet, jos et halua vahvempaa teetä.

Muunnelma em. tavasta on jättää kannu huoneenlämpöön pariksi tunniksi ja lisätä jäitä juotaessa. Näillä haudutusmenetelmillä tee pysyy kirkkaana ja ei haittaa vaikka unohdat tai jätät lehdet kannuun hautumaan.

Jos taas haluat jääteesi heti, niin hauduta tee ohjeiden mukaisesti, mutta käytä puolet vähemmän vettä. Lisää jäitä haudutuksen jälkeen. Käytä runsaasti jäitä jäähdytystä varten. Kannattaa käyttää isoa mukia tai lasia, jotta jäät mahtuvat mukaan.

Makeuta makusi mukaan, mutta jos et käytä mitään makeutusaineita, niin sinulla on lasillinen kaloritonta virvoistusjuomaa edessäsi.