Aukioloajat:
MA-LA 9-21
SU SULJETTU

Miten valmistaa jääteetä?

Lue miten valmistat jääteetä mistä tahansa teelaadusta ja löydä parhaat jäätee reseptit kesän hellepäiville!

Hyvä tee on hyvää niin kuumana kuin kylmänäkin. Onko kesähelteillä mitään virvoittavampaa kuin nauttia lasillinen virkistävää jääteetä? Parasta jääteetä saat tietenkin valmistamalla sen itse laadukkaista teelehdistä. Itse valmistettu jäätee sisältää enemmän antioksidantteja sekä maistuu paremmalta ja tuoreemmalta. Toisin kuin yleensä luullaan, kaikki teelaadut sopivat jääteeksi. Oli kyseessä sitten musta tee, vihreä tee, valkoinen tee, rooibos tai maustettu tee – voit valmistaa juuri omaan makuusi sopivaa jääteetä!

Tässä muutamia vinkkejä aidon jääteen valmistamiseen.

 

Jääteen valmistusohjeet ja valitut reseptit

HAUDUTUS

Teetä voi hauduttaa kuumaan tai kylmään veteen. Kummatkin vaihtoehdot ovat hyviä, ja tuottavat hieman eri makuista jääteetä. Kylmässä vedessä teelehdistä irtoaa vähemmän kitkerää katekiinia ja kofeiinia. Tämä tekee kylmähaudutetusta teestä erittäin pehmeää ja helposti juotavaa. On suositeltavaa suhtautua kuuma- ja kylmähaudutettuun jääteehen täysin erilaisina juomina, joita ei voi suoraan verrata toisiinsa, aivan kuten mustaan ja vihreään teehen. Maista kumpaakin ja kokeile kummasta pidät enemmän!

Kun valmistaa jääteetä, kannattaa valmistaa isompia määriä, esimerkiksi kannullinen, jota sitten voi juoda päivän mittaan. Kokeile pulloveden sijasta itsevalmistettua jääteetä.

TEELAADUT

Kaikki teelaadut sopivat jääteeksi, ja on täysin makukysymys mistä teelaadusta valmistuu paras jäätee. Oikean teen kuten vihreän ja mustan teen lisäksi tämä koskee myös erilaisia yrttihaudukkeita kuten rooibosta ja kamomillaa. Me Chayassa pidämme erityisesti oolong-teestä valmistetusta jääteestä, ja maustetuista teelaaduista suosimme varsinkin hedelmäisen, sitruunaisen ja marjaisen makuisia teelaatuja.

JÄÄTEE: KUUMAHAUDUTUS

Hauduta suosikkiteelaatusi ohjeiden mukaisesti kuumaan veteen. Anna teen jäähtyä, ja lisää reilusti jääpaloja. Jäiden sulaminen laimentaa makua, joten kannattaa antaa teen jäähtyä hieman ennen jääpalojen lisäämistä. Valmista tee seuraavassa suhteessa:

• 1 l kannu
• 4–5 tl teelehtiä

Kun haudutus on valmis, poista teelehdet ja anna haudutuksen jäähtyä ensin huoneenlämmössä noin 5–10 min. Siirrä tee sitten jäähtymään edelleen jääkaappiin, ja tarjoa kylmänä jääpalojen kanssa. Tällainen hitaampi jäähdytys estää teen sakeutumisen. Voit myös jäähdyttää teen jääpaloilla heti hauduttamisen jälkeen. Käytä silloin puolet vähemmän vettä teen valmistamiseen, sillä jääpalat laimentavat teen makua.

Kupillinen/2 dl

• 1 tl teelehtiä
• 1 dl vettä

Hauduta tee pakkaukseen merkityn suositusajan ja -lämpötilan mukaisesti. Poista lehdet ja makeuta halutessasi esimerkiksi sokerilla tai hunajalla. Kaada tee lasiin, joka on täytetty jääpaloilla. Koristele esimerkiksi sitruunanlohkolla tai mintulla.

 

KYLMÄHAUDUTUS

Kylmähaudutus eli "cold brew" on kenties yksinkertaisin tapa valmistaa jääteetä. Tee hautuu eri tavalla kylmään kuin kuumaan veteen ja tuo lehdistä esiin erilaisia makuja. Lisäksi kofeiinia hautuu kylmään veteen huomattavasti vähemmän.  Kylmähaudutus on myös kuumahaudutusta ekologisempaa, kun ottaa huomioon kuinka jääkaapit ovat toiminnassa ympäri vuoden.

Perusjäätee:

Valmista tee seuraavassa suhteessa

• 1 l kylmää vettä
5–6 tl teelehtiä

Mittaa vesi ja lehdet isoon kannuun ja anna hautua yön yli jääkaapissa. Kannullinen kylmää ja raikasta jääteetä on valmista juotavaksi heti aamulla. Voit jättää lehdet kannuun, jolloin tee jatkaa hautumistaan, tai poistaa lehdet jos et halua vahvempaa teetä.

Vaihtoehtoisesti voit jättää kannun jääkaapin sijasta huoneenlämpöön pariksi tunniksi. Tässä ajassa teessä on jo sopivasti makua, eikä jäiden lisääminen sakeuta teetä tai laimenna makua liikaa. Huoneenlämmössä tee valmistuu nopeammin, mutta maku ei ole aivan yhtä pehmeä kuin kokonaan jääkaapissa valmistetussa jääteessä.

 

MAUSTAMINEN

Perusjäätee on helppo maustaa oman maun mukaan esimerkiksi erilaisilla hedelmillä, marjoilla tai yrteillä. Kokeile esimerkiksi lisätä minttua kannuun haudutuksen yhteydessä antamaan teehen makua ja raikkautta.

Kylmähaudutukseen on suositeltavaa lisätä hieman sitruunamehua. Hapokkuutensa ansiosta sitruunamehu tekee teestä täyteläisempää ja parantaa suutuntumaa. Lisäksi se suojaa teen flavanoideja hajoamasta liian nopeasti sekä parantaa säilyvyyttä.

Kuuman veteen valmistettu jäätee on helppo makeuttaa silloin, kun tee on vielä kuumaa. Kylmähaudutuksen makeuttamista varten kannattaa sen sijaan käyttää yksinkertaista sokerilientä. Alla ohjeet sokeriliemen valmistamiseen:

Mittaa sokerilientä varten sokeria ja vettä 1:1 suhteessa. Kiehauta vesi ja lisää sokeri joukkoon. Sekoita kunnes seos on täysin kirkasta. Anna jäähdytä ja säilytä jääkaapissa suljetussa astiassa.

Jäätee säilyy noin 2–3 päivää valmistuksen jälkeen. Säilytä valmis jäätee jääkaapissa.
 

RESEPTEJÄ

SOUTHERN SWEET ICED TEA
Jäätee keksittiin alun perin Yhdysvalloissa, ja se on erittäin suosittua etenkin maan eteläisissä osavaltioissa. Valmista perinteinen amerikkalainen makeutettu jäätee seuraavien ohjeiden mukaisesti:

• 1 litraa vettä
• 4–5 tl mustaa teetä
• 1 dl sokerilientä
• puolikkaan sitruunan mehu
• mintunlehtiä

Kaada isoon kannuun 1 litra kylmää vettä ja lisää teelehdet. Anna hautua pari tuntia huoneenlämmössä tai hauduta yön yli jääkaapissa. Poista hauduksen jälkeen lehdet ja lisää sokeriliemi sekä sitruunamehu. Sekoita huolellisesti ja koristele mintunlehdillä.

Tämän tyyppinen jäätee kannattaa valmistaa voimakkaasta maustamattomasta mustasta teestä, esimerkiksi intialaisesta Assam-teestä tai Ceylon-teestä. Tilaa reseptiin sopiva musta tee täältä!

MOJITO-OOLONG

• 1 litra vettä
• 4–5 tl Tung Ting -oolongia
• 1 persikka (ml. siemenkota)
• 10 minttunvartta
• 1 limetti
• 1 dl sokerilientä

Lohko ja murskaa limetti kannun pohjalle. Lisää joukkoon pilkottu persikka ja mintut. Annostele teelehdet siivilään tai haudutuspussiin ja lisää kannuun. Kaada kannuun litra kylmää vettä ja anna hautua huoneenlämmössä pari tuntia tai laita jääkaappiin yön yli. Poista teelehdet ja tarjoile jäiden kanssa.

Tähän reseptiin kannattaa valita miedosti hapetettu vehreä ja kukkainen oolong. Suosittelemme esimerkiksi edullista vietnamilaista Tung Ting -oolongia.

 

AQUA FRESCA DE CHINOIS

• 1 litra vettä
• 4–5 rkl teehibiskusta (roselle)
• marjoja
• sokerilientä
• mintunlehtiä

Mittaa vesi ja teehibiskus isoon kannuun. Hauduta huoneenlämmössä pari tuntia tai yön yli jääkaapissa. Poista hibiskusnuput ja makeuta juoma sokeriliemellä maun mukaan. Koristele mintunlehdillä ja tarjoa jäillä. Tilaa hibiskus-teetä tästä linkistä!

 

JASMIINISANGRIA

• 1 litra vettä
• 6–7 tl vihreää jasmiiniteetä
• 4–5 dl valkoviiniä
• 1 dl brandyä
• 2 dl sokerilientä
• hedelmiä ja marjoja
• mintunlehtiä

Pilko hedelmät ja marjat ja liota niitä yön yli brandyssä. Mittaa vesi ja teelehdet isoon kannuun. Hauduta pari tuntia huoneenlämmössä tai yön yli jääkaapissa. Poista lehdet ja kaada joukkoon brandymarinoidut hedelmät ja marjat sekä valkoviini ja sokeriliemi. Sekoita kunnolla ja koristele mintunlehdillä.

Tähän reseptiin sopii erinomaisesti aidoilla jasmiininkukilla hajustettu Jasmine with Flowers. Kuivatut kukat näyttävät kannussa kauniilta ja korostavat jasmiinin makua. Tilaa Jasmine with Flowers -teetä edullisesti täältä!