Matcha latte – näin valmistat ihanan herkkujuoman kotona

Matcha on japanilaista, hienoksi pulveriksi jauhettua vihreää teetä, joka on noussut suureen suosioon maailmalla. Sen pehmeä maku sekä lukemattomat terveyshyödyt ovat tehneen vaikutuksen moneen. Trendikäs matcha latte on maistamisen arvoinen!

Matchasta on helppo tehdä lämmin kupillinen taivaallisen kuohkeaa lattea, joka sopii täydellisesti osaksi sateista syysiltaa tai pirteää pakkaspäivää. Kylmä matcha latte puolestaan sopii kesään kuin nenä päähän. Seuraavaksi opetamme, kuinka herkullinen matcha latte onnistuu kotona.

Mitä matcha latte sisältää?

Matcha latten voi tehdä hyvin monista eri ainesosista omien mieltymysten ja tarpeiden mukaan. Yksinkertaisimmillaan hyvä matcha latte koostuu kuitenkin vain lämpimästä maidosta ja matcha-jauheesta. Suosittelemme täysmaidon käyttämistä, sillä siinä on lattejuomalle sopivampi, korkeampi rasvapitoisuus kuin kevytmaidossa.

Mikäli kaipaat latteen makeutta, sopii joukkoon erinomaisesti perinteinen sokeri, hunaja, vaahterasiirappi tai vaikkapa muutama taateli. Ripaus vaniljajauhetta tai siivu vaniljajäätelöä toimii ihanasti. Joukkoon voi lisäksi raastaa esimerkiksi inkivääriä, jos toiveena on mausteisempi maku tai helpotusta flunssaan.

Vegaaninen matcha latte

Vegaaninen matcha latte valmistuu vaihtamalla lehmänmaidon vegaaniseen juomaan, kuten manteli-, kookos- tai soijamaitoon. Valitse makeuttamaton tai makeutettu maitojuoma omien toiveidesi mukaisesti.

Kauramaitoon tehty matcha latte voi olla koostumukseltaan hieman vetistä, sillä esimerkiksi soijamaidon rasvapitoisuus on latteen sopivampi. Kookos- tai soijamaidon vaahdottaminen saattaa kuitenkin vaatia hieman enemmän aikaa.

Matcha-vispilä kuuluu matchan valmistukseen

Perinteinen matchan valmistus on ollut osa japanilaista teeseremoniaa, jossa matcha-jauhe on sekoitettu kuumaan veteen bambusta valmistettua vispilää hyödyntäen. Tämä bambuvispilä on nimeltään matcha-vispilä.

Matcha-vispilässä on harjakset, jotka vispatessa helpottavat vaahdon muodostamista. Kaikessa lyhykäisyydessään matcha-vispilä on siis erityisesti matchan tekemiseen tarkoitettu, bambusta valmistettu vispilä. 

Matcha latten kruunaa kuohkea vaahto

Täydellistä matcha lattea koristaa herkullinen, pehmeä vaahto. Maidon vaahdotus voi kuitenkin tuottaa päänvaivaa. Nyt kerromme sinulle, kuinka vaahdotat kuohkean vaahdon lattesi kruunuksi. Vaahdottamiseen löytyy välineet jokaisesta kodista.

Millä maidon vaahdotuksen voi tehdä? 

Käytä blenderiä, matcha-vispilää tai esimerkiksi Ikean vaahdotusvispilää apunasi.

Vaahdotuksen voi tehdä myös lämmittämällä maitoa useamman kerran mikrossa puoli minuuttia kerrallaan ja ravistaen sitä runsaasti kertojen välissä. Mikromenetelmää kannattaa käyttää ainoastaan silloin, kun muita välineitä ei ole.

Tavanomaisesti maito vaahdotetaan espressokoneessa olevalla höyrysuuttimella. Espressokone on kuitenkin harvinaisempi näky kotikeittiössä, joten kotona maidon vaahdotus onnistuu mainiosti tavallisilla välineillä.

Näin vaahdotat maidon

Kaada kaikki ainekset blenderiin, blendaa noin 30 sekuntia ja katso, kuinka vaahtoa alkaa muodostua TAI käytä vaahdottamiseen matcha-vispilää, espressokeitintä (jos sellainen kotoa löytyy) tai tavallisesta kaupasta ostettua vaahdotusvispilää.

Pyri käyttämään hyvin nopeita ranneliikkeitä tehdessäsi vaahtoa matcha-vispilällä tai tavallisella vispilällä. Vältä koskettamasta pohjaa matcha-vispilällä, sillä harjakset voivat taipua tai murtua. Sekoita vähintään 30 sekuntia, jotta vaahto muodostuu.

Kotikonsteilla vaahdotettavan maidon tulee olla lämmintä.

Espressokoneella vaahdotettavan maidon tulee olla jääkaappikylmää.

Matcha latte kotona – ohje matcha latten tekemiseen

Matcha latten tekemiseen löytyy monenlaisia ohjeita riippuen siitä, millaisen lopputuloksen haluaa saada aikaan. Herkullisen matcha latten voi nauttia lämpimänä tai kylmänä esimerkiksi vaniljajäätelön tai jäiden kanssa. Alla olevasta ohjeesta syntyy yksi annos, joka on kooltaan noin 2,5 dl.

Ainekset:

1,5 tl laadukasta matcha-jauhetta

2,5 dl maitoa tai vegaanista maitojuomaa

+ haluamasi makeutus, kuten sokeri tai hunaja

Ohje blenderiä käyttäen:

  1. Keitä maito kattilassa matalalla lämmöllä ja anna sen kiehahtaa muutama minuutti, kunnes maito alkaa kuplia pienesti.
  2. Kaada kiehautettu maito ja matcha-jauhe blenderiin.
  3. Blendaa/sekoita blenderillä hetken ajan, kunnes matcha-latteen alkaa muodostua kuohkeaa vaahtoa. 

Ohje vispilää käyttäen:

  1. Mittaa kulhoon matcha-jauhe.
  2. Kaada kulhoon puoli kuppia kuumaa vettä.
  3. Vispaa jauhe-vesiseosta hieman.
  4. Lisää joukkoon maito ja vispaa.

Parhaan vaahdon saat aikaan oikealla tekniikalla

Maidon vaahdottaminen on tekniikkalaji. Maidon vaahdotuksessa joukkoon pitää vatkata ilmaa. Tärkeintä on saavuttaa maidolle paksumpi ja pehmeämpi koostumus, joka kuitenkin pysyy edelleen juoksevana. Voit onnistua tässä blenderillä tai muulla vatkaavalla sähkölaitteella taikka käsivispilällä. Käsivispilän käytössä kannattaa hyödyntää nopeita ranneliikkeitä, jotta maito vaahtoutuu näppärästi.

Hyvä maitovaahto on kuohkea ja notkea, kun taas huono maitovaahto hattaramaista höttöä. Kuohkeimman vaahdon saa useimmiten aikaiseksi sähkölaitteella tai juuri tähän tarkoitukseen suunnitellulla matcha-vispilällä. 

Matcha latten maku

Matcha latten maussa yhdistyvät vatkatun maidon pehmeys ja vihreän teen vihreys. Tämä herkullinen lattejuoma onkin täydellinen vaihtoehto myös silloin, kun vihreän teen maku ei sellaisenaan miellytä, mutta haluat hyödyntää teen terveyshyödyt.

Voit maustaa matcha lattesta juuri omanlaisesi. Kokeile rohkeasti erilaisia makeuttajia ja vaahdotustekniikoita, jotka antavat vaahdolle eri tuntuisen koostumuksen. Nauti matcha latte lämpimänä tai kylmänä.