Vihreän teen terveyshyödyt – onko tässä ylivoimainen terveyspommi?

Vihreä tee on maailman eniten juotu ja tutkittu tee. Monet juovat vihreää teetä sen raikkaan maun, mutta myös lyömättömien terveyshyötyjen vuoksi. Suurimman osan vihreän teen terveyshyödyistä saavuttaa jo kahdella tai kolmella kupillisella päivässä. 

Kiinalaiset ovat tunteneet vihreän teen terveyshyödyt jo tuhat vuotta sitten. Vasta viime vuosina vihreän teen terveellisyys on voitu todistaa tieteellisesti.

Vihreä tee sisältää muun muassa aminohappoja, flavonoideja, teaniinia sekä polyfenoleita. Seuraavaksi kerromme, mitä hyötyä näistä aineista on.

Vihreä tee voi jopa ehkäistä kakkostyypin diabetesta

Verenkiertoelimistössä sydän, valtimot, hiussuonet ja laskimot tekevät yhteistyötä. Vihreä tee tukee näiden elimistön osien toimintaa.

Vihreä tee laskee verensokeria ja tehostaa elimistön kykyä käsitellä glukoosia. Mitä paremmin elimistö kykenee käsittelemään glukoosia, sitä matalampi on verensokerin kohoamisen ja diabeteksen riski.

Japanissa tehdyn tutkimuksen mukaan neljä kuppia vihreää teetä sekä kaksi kuppia kahvia päivässä ovat yhteydessä 63 prosenttia pienempään kuolleisuuteen ihmisillä, jotka sairastavat kakkostyypin diabetesta.

Lisäksi tutkimusten mukaan vihreän teen säännöllinen nauttiminen laskee veren yläpainetta. Vihreä tee alentaa myös haitallisen LDL-kolesterolin määrää.

Vihreä tee vähentää sydän- ja aivoinfarktin sekä sepelvaltimotaudin riskiä

Kuten yllä mainitsimme, tukee vihreä tee verenkiertoelimistön toimintaa. Tähän kuuluu olennaisesti sydämen, verisuonten ja aivojen hyvinvointi. Useiden tutkimusten mukaan vihreä tee vähentää sydän- ja aivoinfarktin sekä sepelvaltimotaudin riskiä. 

Vihreä tee saa voimaa flavonoideista. Teen flavonoidit estävät plakin kertymistä verisuonten sisäseinämiin. Kun plakkia ei ole kertynyt verisuoniin, pääsee veri virtaamaan vaivattomammin.

Eräässä japanilaistutkimuksessa havaittiin, että vähintään kaksi teekupillista juovilla oli selvästi vähemmän aivoinfarkteja ja sepelvaltimotautia kuin niillä, jotka eivät juoneet lainkaan teetä. 

Vihreä tee suojaa aivoja muistisairauksilta

Tämä terveystee voi ehkäistä beeta-amyloidiplakista muodostuvien saostumien kertymistä aivoihin. Nämä saostumat ovat yksi tekijä, joka saattaa laukaista Alzheimerin tai aiheuttaa muita muistisairauksia.

Vihreä tee on tutkimuksissa hillinnyt Alzheimerin taudin kehittymiseen liittyvien entsyymien aktiivisuutta aivoissa. 

Erään julkaisun mukaan päivittäinen teen juonti vähensi ikääntyneiden henkilöiden sairastumista muistisairauksiin 50 prosentilla. Vaikuttavaa, eikö? 

Vihreä tee on tehokas apu painonhallinnassa

Oletkin saattanut huomata, kuinka monet laihdutustuotteet sisältävät vihreää teetä. Vihreä tee voi olla tehokas apu painonhallinnassa, sillä se lisää aineenvaihduntaa ja auttaa elimistöä käsittelemään glukoosia.

Vihreä tee kannattaa kuitenkin nauttia sellaisenaan laadukkaana teenä, sillä laihdutustuotteissa saattaa olla mukana vihreää teetä vain pieni määrä, eikä sen laadusta välttämättä ole tarkkaa tietoa.

Vihreä tee torjuu syövälle altistavia solumuutoksia

Eläinkokeissa on havaittu, että vihreän teen sisältämä flavonoidit ja polyfenolit torjuvat syövälle altistavia solumuutoksia. Flavonoidit toimivat antioksidantteina, jotka suojaavat soluja vaurioilta. Tutkimustietoa teen ja syövän yhteydestä ei kuitenkaan ole vielä saatu tarpeeksi.

Aasian maissa, kuten Japanissa ja Kiinassa, joissa vihreää teetä juodaan paljon, esiintyy syöpiä vähemmän kuin länsimaissa. Vihreästä teestä saattaa siis olla enemmänkin hyötyä tässä asiassa kuin tiedämmekään!

Vihreä tee virkistää ja rauhoittaa

Kyllä vain, vihreä tee sekä virkistää että rauhoittaa yhtä aikaa. Vihreän teen virkistävä vaikutus perustuu sen sisältämään kofeiiniin, kun taas rauhoittava ja stressiä alentava voima pohjautuu teaniiniin.

Tutkimuksissa on havaittu teen parantavan henkistä suorituskykyä sekä keskittymistä. Teaniini on aminohappo, joka lisää aivojen alfa-aaltoja. Alfa-aallot vaikuttavat valppauteen ja kykyyn rentoutua.

Vihreä tee voi ehkäistä kariesta

Erään tutkimuksen mukaan vihreä tee voi jopa ehkäistä kariesta. Vihreän teen sisältämä katekiini torjuu tehokkaasti tulehduksia, mikä saattaa suojella myös muilta suun sairauksilta. Vihreä tee sisältää lisäksi hieman luonnollista fluoria, jonka tiedetään suojaavan hampaita reikiintymiseltä.

Miksi vihreä tee on niin terveellistä?

Vihreä tee sisältää terveyttä edistäviä aineita, kuten aminohappoja, flavonoideja, teaniinia sekä polyfenoleita. Vihreän teen katekiini (epigallokatekiini gallaatti, EGCG) on erityisen hyödyllinen terveydelle.

Syy vihreän teen tervellisyydelle pilee osittain sen valmistustavassa. Vihreää teetä käsitellään poiminnan jälkeen hyvin vähän. Vihreää teetä ei hapeteta kuten esimerkiksi mustaa teetä, jonka ansiosta teehen jää hieman suurempi määrä tuoreen lehden sisältämiä aineita. 

Tuoreet teelehdet höyrytetään tai paistetaan, jonka jälkeen ne muotoillaan haluttuun muotoon ja kuivataan. Tuotantoprosessi on varsin simppeli.

Vihreän teen tuotantoprosessiin voi kuulua myös ennen sadonkorjuuta suoritettava pensaiden varjostus, joka lisää teelehtien sisältämien aminohappojen määrää.

Vihreän teen terveyshyödyt riippuvat monesta tekijästä

Jokainen kupillinen vihreää teetä ei välttämättä tarjoa samanlaisia terveyshyötyjä. Vihreä tee on luonnollinen tuote, eli sitä ei tehdä laboratoriossa samanlaiseksi kuin edellinen erä. Teelehtiä kasvatetaan vaihtuvissa sääoloissa ja poimitaan vuoden ympäri, mikä vaikuttaa teelehtien ominaisuuksiin. 

Vihreän teen terveellisyyteen vaikuttaa myös tapa, jolla tee valmistetaan. Flavonoidit, kofeiini ja teaniini liukenevat paremmin kuumaan veteen.  Sopiva haudutuslämpötila vihreälle teelle on yleensä 70 – 80°C.  Mikäli haudutuslämpötila on suositeltua alhaisempi, liukenevat terveyttä edistävät aineet juomaan huonommin. Puolestaan liian kuuma vesi voi heikentää vihreän teen terveysvaikutuksia.

Lähteet:

Harvard Health Publications, The American Journal of Clinical Nutrition, The American Journal of Clinical Nutrition, International Agency for Research on Cancer, Medical News Today, Sic! – Lääketietoa Fimeasta, NCBI, WebMD.