Tietoa yerba matesta – näin valmistat Etelä-Amerikan energiajuomaa

Yerba mate piristää pehmeämmin kuin kahvi ja antaa keholle tärkeitä ravintoaineita. Yerba mate on Etelä-Amerikasta peräisin oleva, suosittu piriste, jolla on omintakeinen ja piristävän intensiivinen maku. Tämä kofeiinijuoma muistuttaa selkeän karvaalla ja yrttimäisellä maullaan etäisesti vihreää teetä. 

Haluatko tietää enemmän tästä luonnon omasta energiajuomasta? Mahtavaa, me viemme sinut yerba maten maailmaan.

Mitä on yerba mate?

Yerba mate valmistetaan eri kasvista kuin esimerkiksi vihreä tee tai musta tee – kyseessä ei siis ole tee. Yerba mate on matekasvin lehdistä hauduttamalla valmistettava, teen kaltainen piristävä juoma. Tätä herkullisen piristävää juomaa kutsutaan myös nimellä mate-juoma.

Se on erittäin suosittu yrttijuoma esimerkiksi Argentiinassa, Brasiliassa, Paraguayssa ja Uruguayssa, joissa sitä juodaan päivittäin.

Espanjan kielellä juoman nimi on ”mate” [mate], ja kasvin nimi on ”yerba mate” [jerba mate]. Englannin kielessä mate kirjoitetaan heittomerkillä (maté), jotta sen lausumistapa vastaisi paremmin alkuperäistä. 

Mate tulee ketšuan kielen sanasta mati, joka tarkoittaa juoma-astiaa. Mateksi kutsutaankin sekä juomaa että matekuppia. Etelä-Amerikan guarani-kansa, jonka sanotaan ensimmäisenä viljelleen yerba matea, kutsuu kasvia nimellä ka’a.

Yerba maten tuotanto

Mate on orjanlaakerien sukuun kuuluva puu, jonka kofeiinipitoisista lehdistä valmistetaan mate-juomaa. Matea kasvatetaan pääosin Argentiinan, Uruguayn, Paraguayn ja Brasilian subtrooppisilla vyöhykkeillä. 

Mate-puu voi kasvaa luonnossa jopa 15 metriä korkeaksi, mutta käytännön syistä puut pidetään viljelmillä noin kolmen metrin korkuisina. Lehtiä korjataan maaliskuusta syyskuuhun.

Kerätyt lehdet viedään kuivaamoihin, joissa ne pestään, perataan ja kuivataan. Ennen kuivausta tapahtuu puolen minuutin alkupoltto, jossa lehdet paahdetaan tulella hapettumisprosessin pysäyttämiseksi. Kuivat lehdet hienonnetaan rouheeksi ja säilötään keskimäärin yhdeksän kuukautta, jotta yerba mate saisi lopullisen makunsa.

Mate ja kofeiini

Useimmat haluavat tietää, kuinka paljon suosikkijuoma sisältää kofeiinia. Mate sisältää kofeiinia, jota virheellisesti kutsutaan mateiiniksi. Kupillisessa mate-juomaa on hieman vähemmän kofeiinia kuin mukillisessa kahvia, mutta enemmän kuin mukillisessa teetä. Kofeiinin määrään vaikuttaa myös juoman uuttolämpötila, ja luonnollisesti käytetyn maten määrä.

Kuivassa yerba matessa kofeiinin osuus painosta on noin 1 %. Yksi kupillinen mate-juomaa sisältää noin 25 – 150 milligrammaa kofeiinia.

Yerba matea voidaan juoda tavallisesti teen tapaan tai siten, että kuppi on puoliksi täytetty lehtirouheella. Teen tapaan haudutettuna mate onkin varsin mieto juoma, mutta perinteisesti juotuna, kuppi puoliksi lehtirouheella täytettynä, siinä on jo vahvan kahvin verran potkua. Monesti myös calabash-kuppi täytetään lämpimällä vedellä useaan otteeseen, sillä Matea voi uudelleenuuttaa jopa kolme neljä kertaa.

Maten kofeiini ei kuitenkaan vaikuta samalla tavalla äkillisesti ja vahvoin sivuvaikutuksin kuin kahvi, vaan kofeiinin vaikutus on miellyttävän pehmeä. Syyksi tähän on esitetty maten sisältämää teobromiinia, joka vaikuttaa verisuonia avaavasti – kun taas kofeiini yksinään supistaa suonia.

Teobromiinin lisäksi mate-juoma sisältää runsaasti muita aineita, kuten aminohappoja, vitamiineja, mineraaleja ja antioksidantteja, jotka hidastavat kofeiinin imeytymistä kehoon. Näin maten piristävä vaikutus säilyy tasaisempana kuin esimerkiksi kahvin.

Mate-juoman terveysvaikutukset

Tiesitkö, että yerba matessa on enemmän antioksidantteja kuin vihreässä teessä tai punaviinissä? Mate-juoma runsaasti aminohappoja, vitamiineja, mineraaleja, antioksidantteja sekä piristävää teobromiinia. 

Yerba mate on tunnettu etenkin C-vitamiinistaan, mutta lisäksi siinä on A-, E- ja B-ryhmän vitamiineja. Matessa on paljon kivennäisaineita, kuten kaliumia ja magnesiumia. 

Muinaiset guarani-intiaanit pitivät matea jumalan lahjana ihmiskunnalle, juomana joka parantaa terveyttä ja tuo onnellisuutta. Matella on monia terveyttä edistäviä vaikutuksia runsaan ravintopitoisuutensa ansiosta.

Mate-juoma on oiva apu myös paastoamiseen tai laihduttamiseen, sillä sen kerrotaan viivästyttävän näläntunteen saapumista. Maten sisältämä kofeiini stimuloi aineenvaihduntaa, mikä vauhdittaa kalorien sulamista ja ennen kaikkea muuttaa kalorit energiaksi. Säännöllinen juominen aterioiden välissä auttaa painonhallinnassa. Lisäksi yerba mate toimii tehokkaana diureettina, eli se poistaa nesteitä kehosta. 

Näin valmistat piristävän mate-juoman

Eteläamerikkalainen tapa nauttia matea on laittaa lehdet suoraan kuppiin, kaataa vesi päälle ja juoda mate suodatinpillin kautta. 

  1. Täytä juoma-astiasi (esim. Calabash-kurpitsamuki tai tavallinen posliinikuppi) puoliksi yerba maten lehdillä.
  2. Lisää sokeria tai hunajaa, jos mielesi tekee makeampaa matea.
  3. Kaada astiaan 70–80-asteista vettä. Kuumempi vesi tekee matesta kitkerämpää ja pidentää jäähtymisaikaa.
  4. Juo Bombilla-suodatinpillillä, kun mate on kyllin jäähtynyt.
  5. Juoman ehdyttyä täytä aina uudestaan kuumalla vedellä, kunnes yerba mate on menettänyt puhtinsa. Lehdistä saa yleensä vähintään viisi haudutuskertaa.

Maten voi hauduttaa normaalin teen tapaan, jolloin se on maultaan ja vaikutuksiltaan miedompi. Tämä johtuu siitä, että lehtiä on tällöin vähemmän eivätkä ne liiku vedessä yhtä vapaasti. Tässä olomuodossa mate soveltuu hyvin myös kuumahaudutetuksi jääteeksi.

Jotta maten juominen olisi mahdollisimman vaivatonta ja keskeytymätöntä, pidä oikean lämpöisellä vedellä täytetty termoskannu lähettyvillä.

Mate-välineet perinteiseen tyyliin

Etelä-Amerikassa mate-juoma valmistetaan perinteisesti pullokurpitsasta koverrettuun astiaan eli kalebassiin, josta se juodaan suodatinpillillä.

Mikäli matea haluaa juoda perinteiseen tyyliin, silloin on hyvä omistaa vähintäänkin suodatinpilli eli bombilla [bom'bi:a]. Tällä erityisellä pillillä estetään lehtipurujen päätyminen suuhun, sillä sen toisessa päässä on pieniä reikiä, joiden on tarkoitus päästää vain vesi läpi. 

Jos perinteistä juomatapaa haluaa ehdottomasti kokeilla ennen oikean bombillan hankintapäätöstä, voi tavallisesta muovipillistä improvisoida koekappaleen niittaamalla pilli umpeen ja pistelemällä siihen reikiä.

Innokkailla matenjuojilla on suodatinpillin lisäksi myös ikoninen kalebassi, pullokurpitsasta koverrettu juomakuppi, jota juoman tapaan kutsutaan mateksi. Se ei ole pakollinen väline, mutta se voi antaa maten juomiseen oman seremoniallisen arvonsa ja makuvivahteensa.

Calabash eli kalebassi on kirjaimellisesti kurpitsa, joten sitä ei voi käsitellä kuten tavallista astiaa. Uusi kalebassi on hyvä vihkiä käyttöön kaatamalla siihen kuumaa vettä tai yerba matea, jonka jälkeen sisäpinnan irtonainen nöyhtä kaavitaan lusikalla pois. Kierrä keskellä oleva kanta, sitä ei tarvitse nyppiä.

Käytön jälkeen kalebassi huuhdellaan vedellä ilman pesuaineita ja jätetään kuivumaan suu alaspäin. Ajan mittaan mate värjää kalebassin sisäpinnan vihreäksi tai mustaksi, mikä kuuluu asiaan. Vältä lehtien jättämistä pitkäksi aikaa kalebassiin juomisen jälkeen, jottei hometta pääsisi syntymään. Muista, että kalebassi ei välttämättä kestä kiehuvan lämpöistä vettä.

Nykyään matekuppeja valmistetaan myös esimerkiksi puusta, metallista, keramiikasta, lasista ja muovista.

Yerba maten maku

Miltä valmis mate-juoma sitten maistuu? Mate-juoma muistuttaa maultaan hieman vihreää teetä. Yerba maten maku on omintakeinen ja intensiivinen, aavistuksen kitkerä sekä miellyttävän maanläheinen.

Perinteiseen tapaan valmistettu mate-juoma ei välttämättä sovi niille, jotka nauttivat teensä makeampana tai esimerkiksi maidon kanssa. Tietenkin yerba maten joukkoon voi lisätä hieman hunajaa tai sokeria makeutta tuomaan. Tänä päivänä matesta löytyy myös maustettuja versioita.