Näin valitset teekannun – ostajan opas

Teekannuja on paljon erilaisia – pieniä, suuria, kapeita ja leveitä. Toisille teekannu voi olla tapa valmistaa teetä, kun taas joitakin teekannujen erilaiset muotoilut innostavat keräilemään kannukokoelmia. Seuraavaksi perehdytämme sinut teekannujen maailmaan, jotta voit löytää sinulle parhaan teekannun. 

Hyvä teekannu takaa laadukkaan teen

Paras teekannu on tehty perinteitä kunnioittaen. Hyvässä teekannussa teen aidot maut ja tuoksut ovat parhaimmillaan. Teelaadun mukaan oikein valittu haudutusväline avaa täydellisesti teen maun ja aromin, kun taas väärä väline hauduttamisessa saattaa pilata koko haudutuksen. 

Hyvä sihti, valumaton nokka, perinteinen materiaali ja teekannun yksityiskohtainen muotoilu ovat merkkejä laadukkaasta teekannusta.

Teekannu ei sovi kaikille teelajikkeille

Tiesitkö, ettei teekannu sovi kaikille teelajikkeille? Teekannu on sopiva haudutusväline mustalle teelle, oolong-teelle sekä pu’er-teelle. 

Vihreälle teelle teekannu ei välttämättä ole paras vaihtoehto. Teekannu pitää veden lämmön tiiviisti sisällään, jolloin vihreän teen maku saattaa kitkeröityä. Vihreää teetä voi tietenkin kokeilla valmistaa teekannussa, mutta tällöin huomiota on erityisen tarkkaan kiinnitettävä veden lämpötilaan, lehtien määrään ja haudutusaikaan. 

Kiinalaiset, japanilaiset, korealaiset ja länsimaiset teekannut – mitä eroa niillä on?

Teekannuissa vaihtelee suuresti koko sekä materiaali. Kiinalaiset, japanilaiset ja korealaiset teekannut valmistetaan usein lasitetusta tai lasittamattomasta savesta. Muotoilu eroaa hiukan näiden välillä, sillä esimerkiksi kiinalaisissa ja korealaisissa kannuissa on usein kahva sivulla, nokkaan nähden poikkisuoraan.

Länsimaiset teekannut ovat lähinnä posliinisia tai lasitettuja. Näiden teekannujen koko on myös huomattavasti suurempi verrattuna vaikkapa pienen teekupin kokoiseen, perinteiseen teekannuun.

Savesta valmistettu yixing-teekannu

Kiinassa teekannujen suosituin materiaali on kautta aikojen ollut yixing-savi. Tästä savesta valmistetut kannut ikään kuin kypsyvät käytön myötä. Huokoinen yixingin savi imee itseensä teen öljyjä, mikä antaa seuraavalle haudutuskerralle entistäkin paremman maun. 

Yixingin savea on monia eri laatuja, joten kaikki yixing-teekannut eivät ole samanlaisia senkään puolesta. Yixing-kannu voi olla tehty esimerkiksi punertavasta, harmaasta tai ruskeasta yixing-savesta.

Yixing-teekannua ostaessasi ole erityisen tarkkana, sillä kysynnän myötä markkinoille on tullut myös väärennettyjä kannuja. Harkitse kannun ostamista ainoastaan luotettavilta lähteiltä. Mikäli pystyt tarkistamaan kannun kunnon paikan päällä, kiinnitä huomiota kannun hajuun. Vahvasti kemikaaleilta tuoksuva yixing-teekannu kannattaa jättää ostamatta. Arvokkaammissa teekannuissa on usein mukana myös aitoustodistus.

Kuuluisa chao zhou -teekannu

Vaikka moni kiinalainen teekannu on tehty yixing-savesta, valmistetaan kuuluisia teekannuja muistakin savilajeista. Eri tyyppisestä savesta valmistettu chao zhou -kannu on ohuempi ja kevyempi kuin yixing-savesta valmistettu teekannu.

Chao zhou -teekannu sopii erityisesti kiinalaisen dancong-teen valmistamiseen. Teekannun ohuemmat seinämät auttavat pitämään lämpötilan sopivan alhaisena herkille teelehdille. Tämä teekannu on myös muotoiltu siten, että pitkät dancong-teelehdet mahtuvat kannuun paremmin. Lisäksi saven mineraalipitoisuus on samankaltainen kuin dancong-teelehtien kasvumaaperän mineraalipitoisuus.

Perinteinen Zero Japan -teekannu

Tässä sinulle aito japanilainen teekannu. Zero Japan on keramiikkamuotoilija, joka valmistaa upeita teekannuja. Zero Japan yhdistää modernin muotoilun vuosisatoja vanhaan keramiikkaperinteeseen. Kannuissa on erillinen siivilä ja irrotettava kansi. 

Japanilainen kyusu-teekannu

Kyusu-teekannu erottuu ulkomuodollaan. Tässä kannussa on tavanomainen nokka teen tarjoilulle ja sivukahva, joka on muotoilultaan huomattavasti nokkaa pyöreämpi ja suurempi. Teekannun sisällä on myös suurikokoinen siivilä, mikä tekee erillisen teesiivilän käytön tarpeettomaksi.

Japanilainen kyusu-teekannu voi olla valmistettu myös posliinista tai lämpöä kestävästä lasista.

Mikä on paras materiaali teekannulle?

Teekannuja valmistetaan eri materiaaleista, joista osa ovat perinteisimpiä ja toiset uudempia sekä edullisempia vaihtoehtoja. 

Teekannu voi siis olla valmistettu lasista, posliinista tai savesta, mutta myös valuraudasta tai ruostumattomasta teräksestä. 

Lasista valmistettu teekannu

Lasinen teekannu antaa sinulle mahdollisuuden nähdä, kuinka kauniisti tee muodostuu. Laadukkaassa lasikannussa on hyvä lämmönkestävyys, eikä se vaikuta teen makuun.

Posliinista valmistettu teekannu

Posliini on arvostettu ja kaunis materiaali teekannulle. Aidossa kiinalaisessa posliinissa on vain kaksi komponenttia – kaoliini ja posliinikivi. Posliinista valmistettu teekannu tuo esiin teen aidot maut.

Savesta valmistettu teekannu

Savesta tehtyä teekannua pidetään parhaana. Tuoreessa teekannussa saattaa olla vahva savinen aromi, jota ei teehen haluaa päästää. Savinen teekannu tuleekin “sisäänajaa” ennen sen käyttöön ottamista.

Valuraudasta teekannu

Valurauta kykenee pitämään lämpöä pitkään, eikä ime teen aromeja. Valuraudasta valmistettu teekannu säilyttää lämpöä kauemmin kuin posliinista tai lasista valmistettu teekannu.

Teräksestä valmistettu teekannu

Ruostumaton teräs on arkinen ja kaikista vaihtoehdoista edullisin. Teräksestä valmistettu teekannu ei kuitenkaan takaa autenttista makuelämystä, sillä teehen voi irrota metallin makua. 

Teekannun valitseminen pähkinänkuoressa

Paras teekannu löytyy yleensä teekaupasta. Mikäli teen maulla ei ole sinulle suurta merkitystä syystä tai toisesta, saattaa marketin edullinen teekannu ajaa asiansa. 

Suosittelemme kuitenkin valitsemaan perinteisen teekannun, joka on valmistettu esimerkiksi savesta, lasista tai posliinista. Teekannun materiaali vaikuttaa hurjasti teen makuun, joten parhaan makuelämyksen saat valmistamalla teen laadukkaassa kannussa.

Teekannun materiaalin lisäksi pohdi myös sitä, kuinka suuria määriä teet teetä. Mikäli nautit teekupillisista useiden ystäviesi kanssa, ei välttämättä kaikista pienin teekannu ole fiksuin vaihtoehto. 

Autamme mielellämme löytämään sinulle sopivan teekannun.