Matcha on japanilainen vihreä tee, joka tunnetaan ympäri maailman sen ainutlaatuisen maun ja terveysvaikutusten vuoksi. Matcha eroaa merkittävästi perinteisestä vihreästä teestä, sillä matchan lehdet varjostetaan ennen poimintaa, minkä jälkeen ne höyrytetään ja jauhetaan hienoksi jauheeksi. Omalaatuinen valmistusprosessi tuo matchan täyteläisen ja kermaisen maun.

Matchalla on myös lukuisia terveysvaikutuksia. Valmis juoma sisältää runsaasti antioksidantteja, aminohappoja sekä paljon muita ravintoaineita.

Usealla aloittelevalla teeharrastajalla matcha on perinteisten teelaatujen jälkeen seuraava askel. Matcha tarjoaa mukavaa vaihtelua perinteisempiin teejuomiin, sekä mahdollistaa lukukuisien uusien valmistustapojen kokeilemisen. Matcha on monipuolinen teelaatu, joka taipuu moneen käyttötarkoitukseen.

Tässä artikkelissa käymme läpi matchan valmistusprosessin, käyttötavat, luikuisat terveysvaikutukset sekä muutamia vinkkejä laadukkaat matchan valintaan ja säilytykseen.

Chayan laajasta teevalikoimasta löydät suosituimmat matchalaadut sekä tarvikkeeet autenttisen matchajuoman valmistukseen.

Matchan valmistus ja käyttö

Ennen matchan terveyshyötyjä käymme lyhyesti läpi matchan valmistusprosessin sekä juoman valmistuksen perinteisin ja modernein menetelmin.

Matchan valmistus on tarkkaa puuhaa ja vaatii paljon kärsivällisyyttä.

Varjostus

Vihreän teen lehtien matka matchaksi alkaa varjostuksella. Teelehdet peitetään varjolla noin 20 päivää ennen niiden poimintaa. Varjostaminen estää suoran auringonvalon pääsyn kasveihin.

Varjostamisen myötä lehtien kasvu hidastuu, ja niissä muodostuu aminohappoja ja L-teaniinia, jotka antavat matchalle kermaisen ja täyteläisen maun.

Poiminta ja höyrytys

Kun lehdet ovat kasvaneet täyteen kokoonsa, poimitaan ne käsin ja kuljetaan välittömästi höyrytettäviksi. Höyryttäminen pysäyttää lehtien hapettumisen ja säilyttää niiden kauniin vihreän värin.

Kuivaaminen ja jauhaminen

Höyryttämisen jälkeen teelehdet lajitellaan ja kuivataan, jonka jälkeen ne jauhetaan hienoksi jauheeksi. Tämä on matchan lopullinen muoto.

Perinteinen matcha seremonia

Matchaa käytetään perinteisesti japanilaisessa teeseremoniassa, joka tunnetaan nimellä chado tai chanoyu. Seremoniassa teen tarjoilu on tarkkaa ja juhlallista. Matchajauhe sekoitetaan 80-asteisessa vedessä bambusta valmistetulla vispilällä kunnes juoma on vaahtoinen. Bambuinen vispilä tunnetaan nimellä chasen.

Perinteisesti valmistettu matcha tarjoillaan erityisessä matchakupissa, joka on perinteisesti valmistettu savesta tai keramiikasta.

Nykyaikaiset käyttötavat

Tänä päivänä matchaa hyödynnetään monipuolisesti erilaisssa resepteissä, kuten smoothieissa, matcha lattessa, leivonnaisissa tai jälkiruuissa.

Matchan terveysvaikutukset

Matcha tunnetaan maailmalla lukuisista terveyshyödyistään. Tässä muutamia matchan tutkittuja terveyshyötyjä:

Matcha sisältää antioksidantteja

Matcha on erinomainen antioksidanttien lähde, sillä se sisältää runsaasti katekiineja. Katekiinit ovat erittäin voimakkaita antioksidantteja, jotka auttavat estämään vapaiden radikaalien vaikutusta kehossa. Vapaat radikaalit voivat vahingoittaa soluja ja johtaa vakaviinkin terveysongelmiin, kuten syöpään ja sydänoireisiin.

Matcha edistää aivojen toimintaa

Matcha sisältää runsaasti L-teaniinia, joka on tunnetusti aivojen toimintaa edistävä aminohappo. L-teaniini on rauhoittava aine joka vähentää stressiä ja ahdistusta parantaen keskittymistä, tarkkaavaisuutta sekä mielialaa.

Matcha auttaa alentamaan verenpainetta

Useiden tutkimusten mukaan matchateen nauttimisen on havaittu laskevan verenpainetta. Tämä johtuu suurimmaksi osaksi matchan sisältämistä katekiineista, jotka rentouttavat verisuonia.

Matcha voi torjua syöpää

Matcha sisältää runsaasti EGCG:tä, joka on tutkimusten mukaan potentiaalinen ainesosa syövän torjumisessa. EGCG auttaa ehkäisemään solujen muutoksia jotka voivat altistaa syöpään.

Matcha edistää sydämen terveyttä

Matchan sisältämät katekiinit ja antioksidantit voivat edistää sydämen terveyttä. Tutkimusten mukaan säännöllinen matchan nauttiminen auttaa vähentämään sydän- ja verisuonitautien riskiä. Matchan sisältämä runsas L-teaniini auttaa vähentämään stressiä ja ahdistusta, jotka voivat suurissa määrin vaikuttaa negatiivisesti sydämen terveyteen.

Matcha auttaa painonhallinnassa

Matchan sisältämät katekiinit ja kofeiini nopeuttavat tutkitusti aineenvaihduntaa ja rasvanpolttoa. Lisäksi matcha voi auttaa hillitsemään ruokahalua ja vähentämään makeanhimoa.

Matcha parantaa immuniteettia

Matchan sisältämät antioksidantit auttavat vahvistamaan immuunijärjestelmää. Etenkin EGCG on tehokas torjumaan viruksia ja bakteereita. Säännöllinen matchan nauttiminen voi siis vähentää sairastumisen riski ja auttaa pysymään terveenä.

Tunnista laadukas matcha

Matchan laatuun vaikuttaa useampi tekijä, kuten viljelyolosuhteet, sadonkorjuuaika, varjostusaika sekä jauhamistapa. Korkealaatuinen matcha on kauniin vihreää ja koostumukseltaan hienoa jauhetta. 

Laadukkaan matchan tunnistaa myös mausta, joka on aromaattinen, hieman makea sekä hennon umaminen ja kermainen. Matchajuoman vaahto on myös laadun mittari, heikkolaatuinen matcha ei vaahtoa juuri ollenkaan.

Kun tilaat matchasi Chayalta, voit luottaa saavasi vain parasta laatua. Kaikki matchalaatumme ovat peräisin luotettavilta toimijoilta, joiden laadunvalvonta on huippuluokkaa. Lisäksi jokaisesta matchalaadustamme saat selville tarkan keräämisajan, alkuperämaan sekä tuotantotavan.

Perinteisen matchajuoman valmistukseen kannattaa suosia laadukkaampaa matchaa, kun taas leivonnaisten tai jälkiruokien valmistukseen riittää varsin hyvin heikompilaatuisemmat teelaadut.

Matchan säilytys

Matchan oikeaoppinen säilytys on tärkeää laadun ja tuoreuden säilyttämisen kannalta. Korkealaatuinen matcha säilyy parhaiten viileässä ilmatiiviissä astiassa suojassa kosteudelta. Matcha on herkkä valolle, kosteudelle ja lämmölle, joten säilytyksessä on oltava tarkkana. Matcha on myös tärkeä säilyttää erillään erillään voimakkaista hajuista, sillä matcha tarraa helposti ympäröivät aromit itseensä.

Matchan säilyvyyteen vaikuttaa myös sen keräämisaika. Matcha on yleensä parhaimmillaan noin kuuden kuukauden kuluessa sen keräämisestä. Säilymisaikaan vaikuttaa eniten matchan laatu. Laadukkaimmat matchat säilyvät yleensä noin vuoden ajan.

Yhteenveto

Yhteenvetona voidaan todeta, että matcha on monipuolinen ja herkullinen tee, jolla on lukuisia terveyshyötyjä. Matcha taipuu niin kuumiin kuin kylmiin juomiin sekä lukuisiin jälkiruokiin ja leivonnaisiin.

Säännöllisellä matchan nauttimisella on tutkitusti lukuisia terveysvaikutuksia. Useat terveelliset ravintoaineet ja antioksidantit edistävät yleistä terveyttä, sekä auttavat muun muassa alentamaan verenpainetta, torjumaan syöpää, edistämään sydämen terveyttä sekä parantamaan keskittymiskykyä ja tarkkaavaisuutta.

Matchaharrastuksen aloittaminen on helppoa ja vaivatonta, eikä vaadi ainakaan aluksi sen erityisempiä välineitä. Kun haluat viedä matchaharrastuksen uudelle tasolle, suosittelemme autenttisten matchan valmistusvälineiden hankkimista täydellisen teekokemuksen takaamiseksi. Oikein valmistettu matcha on herkullista ja terveellistä, sekä tarjoaa mukavan irtioton harmaasta arjesta.