Oolong-teen ostajan opas – mikä tee sopii sinulle?

Teehetki on monelle meistä päivän paras hetki. Oolong on maultaan mustan ja vihreän teen välimuoto, jonka eri laadut tarjoavat makuelämyksiä monelle.

Kaikki eri teelaadut: musta, valkoinen, keltainen, vihreä sekä oolong, tulevat Camellia Sinensis -nimisestä pensaasta. Ero teelaatujen välillä piilee valmistustavoissa, jotka antavat kullekin teelaadulle sille tyypillisen värin, tuoksun ja maun. Nyt tutustumme ihastuttavan oolong-teen ominaisuuksiin!

Jotta voisit löytää sen oikean ja nauttia täydellisestä teekupillisesta jokaisena päivänä, päätimme luoda oolong-teen ostajan oppaan.

Mitä oolong-tee on?

Oolong-tee on Kiinasta kotoisin oleva tee, jossa yhdistyvät vihreän teen ja mustan teen ominaisuudet. Oolongin kiinankielinen nimi on wūlóng (“musta lohikäärme”). Kiinassa tätä teetä kutsutaan myös tummanvihreäksi teeksi.

Oolong tunnetaan sen hedelmäisestä mausta. Oolong-tee voi kuitenkin olla myös maultaan tummempaa, sillä tämän teen hapettumisaste vaihtelee 10 – 70 %:n välillä. Laajaan hapettumisskaalaan mahtuu monenlaisia laatuja ja näin ollen myös makuja. Maultaan kevyemmät oolong-teelaadut ovat lähempänä vihreää tai valkoista teetä, pidemmälle hapetetut puolestaan mustaa teetä.

Oolong-lehdet käyvät läpi maltillisen käymisprosessin, jossa ne lakastuvat, hapettuvat ja kuivuvat. Oolongin valmistusprosessiin voi kuulua pitkiäkin jaksoja, jossa teelehtien annetaan näivettyä ja hapettua. Välillä lehtiä käsitellään esimerkiksi käsin hankaamalla, jotta lehtien rakenne rikkoutuisi ja hapettuminen edistyisi. 

Perinteisesti oolong-teetä on tuotettu Fujianin ja Guangdongin maakunnissa. Tänä päivänä tätä tuhansien makujen teetä valmistetaan kuitenkin kaikkialla Kiinassa ja myös esimerkiksi Taiwanissa sekä Thaimaassa.

Näin tunnistat hyvän oolong-teen

Laadukkaan oolong-teen tunnistaminen saattaa olla hankalaa, sillä tämän teen maut voivat vaihdella paljon riippuen teen hapettumisasteesta.

Hyvässä, vähän hapettuneessa oolongissa maku on vihreää teetä muistuttava, raikas ja lempeä, kun taas enemmän hapettuneessa mustan teen tapaan syvempi. Oolongin ei kuulu olla kovin kitkerää tai vaikeasti juotavaa.

Varmin tapa tunnistaa laadukas oolong on perehtyä sen valmistusmaahan ja -tapaan. Paras oolong on peräisin Kiinasta, Taiwanista tai Vietnamista.

Maustamaton vai maustettu oolong-tee?

Oolong-tee voi olla maustamatonta tai maustettua. Maustamattoman oolongin maku tuo mieleen sen hapettumisasteesta riippuen joko vihreän teen tai mustan teen. 

Maustetussa oolongissa makua täydentävät hedelmät, marjat, kukat ja eteeriset öljyt. Vihreä oolong tarjoaa raikkaamman pohjan teesekoituksille vastaten maustettua vihreää teetä, kun taas musta oolong tuo sekoituksiin syvemmän maun.

Suosittelemme etenkin pehmeää Milky Oolong -teetä, jossa vihreä oolong on maustettu vegaanisella maitoaromilla. Teelehtiä ei höyrytetä maidossa.

Oolong-tee sopii aloittelijalle ja kokeneelle teenjuojalle

Oolong-teestä upean tekee sen monimuotoisuus. Tähän teehen rakastuvat niin aloittelijat kuin kokeneetkin teenjuojat. Täydellinen siis myös lahjaksi.

Hapettumisastetta muuttamalla oolongille voidaan saada aikaan kevyt maku, joka sopii etenkin aloittelevalle teenjuojalle. Teelehtiä pidempään hapettamalla makua on mahdollista jatkaa muistuttamaan mustan teen syvyyttä, joka puolestaan houkuttelee usein kokeneita teenjuojia nauttimaan kupillisesta. 

Erilaiset oolong-teet

Oolong-tee on tuhansien makujen tee, josta jokainen varmasti löytää suosikkinsa. Oolongin makuja maistelemalla on helppo aloittelijankin päästä alkuun, sillä oolong vie makumatkalle niin vihreän teen puolelle kuin mustan teen maailmaankin.

Kiinalainen oolong-tee

Kiina on oolongin synnyinmaa. Kuuluisimpia oolongeja ovat Dahongpao ja Tieguanyin, jotka kuuluvat myös Kiinan arvostetuimpiin teelaatuihin. Dahongpao on Wuyi-vuorilla kasvanut, tumma ja pitkulainen tee, kun taas Tieguanyin hyvin herkkä ja täyteläinen puolipallomaiseen muotoon kääritty tee Etelä-Fujianista.

Oolongin perinteisessä maakunnassa, Guangdongissa, valmistetaan oolongia nimeltä Dan Cong. Dan Cong tarkoittaa yhtä pensasta – kaikista arvokkaimmat Dan Cong -teet ovatkin toimittu yhdestä ainoasta puusta.

Taiwanilainen oolong-tee

Mikäli etsit laadukkainta ja upeinta oolongia, suosittelemme kokeilemaan taiwanilaista kupillista. Taiwanilainen oolong on maailman korkealuokkaisinta oolongia. Se on kuin taidetta, jota arvostetaan ympäri maailman. 

Alishan on yksi Taiwanin arvostetuimpia teentuotantoalueita. Siellä saa alkunsa myös suosittu oolong, Alishan Chin Shin. Tämä oolong on kevyesti hapetettu.

Kaikista kuuluisin taiwanilainen oolong on kuitenkin Dong Ding. Tätä pienen kylän mukaan nimettyä, makean täyteläistä oolongia pidetään laajalti maailman parhaimmistoon kuuluvana. Dong Ding on kevyesti hapetettua oolongia.

Vietnamilainen oolong-tee

Oolong-tuotanto on suhteellisen uutta Vietnamissa verrattuna yleisesti teen tuotannon juuriin, jotka ulottuvat satojen vuosien päähän. Taiwanilaiset lainaavat Vietnamille istutettavia teepensaita ja tietoa oolong-teen viljelyyn.

Etelä-Vietnamin ylängöillä, Bao Loc -nimisessä kaupungissa on vuosikymmeniä tuotettu erinomaista taiwanilaistyylistä oolongia nimeltä Vietnam Tung Ting. Tämä  jopa vetää vertoja taiwanilaiselle kantaisälleen Dong Dingille.

Tämän oolongin vastapoimitut lehdet kuivataan auringossa ennen rullaamista ja säilömistä bambukoreihin hapettumista varten. Kun haluttu hapettumisaste saavutetaan, tee kuivatetaan alhaisessa lämpötilassa valmiiksi.

Toinen laadukas vietnamilainen oolong on nimeltään Vietnam Four Seasons. Tämä tee on taiwanilaistyylinen vaalea oolong-tee. Teen maku on tuoreen keväinen sadonkorjuun vuodenajasta riippumatta ainutlaatuisten teekasvien ansiosta.

Oolong-teen kofeiinipitoisuus

Oolong sisältää aina luonnostaan kofeiinia. Oolong-teen sisältämä kofeiini riippuu paljolti siitä, kuinka paljon oolongia hapetetaan. Pitkälle hapetettu, mustaa teetä muistuttava oolong sisältää kofeiinia enemmän kuin kevyempi, vihreää teetä muistuttava oolong. Keskimäärin oolong sisältää kofeiinia noin 30 – 45 mg / kuppi.

Mikäli etsit vähäkofeiinista vaihtoehtoa, suosittelemme kokeilemaan esimerkiksi vietnamilaista oolong-teetä. 

Oolong-teen haudutus

Oolong-teen valmistuksessa tärkeää on veden optimaalinen lämpötila. Sopiva valmistuslämpötila riippuu teen laadusta.

Tavanomainen haudutusaika oolong-teelle on noin 1 – 7 minuuttia. Sopiva haudutuslämpötila on yleensä 90 – 95 °C. 

Paras oolong löytyy rohkeasti kokeilemalla

Oolong-teetä pidetään hyvin arvokkaana teenä. Oolongia ei turhaan kutsuta tuhansien makujen teeksi, sillä jokaiselle varmasti löytyy mieluinen. 

Hapettumisastetta säätämällä oolongista saadaan monia eri makuja, joista vähiten hapettuneet muistuttavat vihreää tai valkoista teetä, kun taas pitkälle hapettuneet tuovat mieleen intensiivisemmän mustan teen.

Paras oolong löytyy kokeilemalla. Jokainen kupillinen oolongia taatusti yllättää makuhermosi!