Maté (myös yerba mate) on kofeiinipitoinen teelajike, jolla on intensiivinen maku ja aromi. Yrttimäinen ja karvas maku muistuttaa hieman vihreää teetä. Maté on lähtöisin Etelä-Amerikasta, ja se on suosittua eritoten Argentiinassa ja Uruguayssa. Etelä-Amerikan tehojuomana tunnettu maté sisältää kofeiinin lisäksi paljon hyödyllisiä kivennäisaineita, vitamiineja sekä antioksidantteja.

Maté nautitaan perinteisesti suuresta mukista bombilla-pillin läpi teelehtien kelluessa juoman pinnalla. Matéjuoma voidaan valmistaa myös perinteisesti hauduttamalla, tai helposti teepusista. Maté voidaan nauttia myös kylmänä, mikä on suosittua erityisesti Paraguayssa.

Tänä päivänä matésta on olemassa eri variaatioita, jotka eroavat toisistaan niin mausteiltaan kuin valmistustavoiltaan. Juoman valmistus vaihtelee merkittävästi maasta riippuen.

Kokosimme yhteen kattavan tietopaketin matéteen historiasta, valmistuksesta, terveysvaikutuksista sekä kulttuurillisesta merkityksestä.

Matén historia

Matén historia juontaa juurensa Paraguaysta, Uruguaysta, Argentiinasta ja Brasiliasta Guarani-intiaanien kulttuurista. Guaranit käyttivät maté-teetä alunperin rohtona ja seremoniajuomana. Matén uskottiin tuovan juojalleen voimaa ja kestävyyttä.

Myöhemmin espanjalaisten saapuessa Etelä-Amerikkaan alkoi maté levitä laajemmin ympäri Etelä-Amerikkaa ja pikkuhiljaa myös länsimaihin. Matésta muodostui yksi Etelä-Amerikan kulttuurin kulmakivistä.

Kun matén suosio kasvoi 1500-luvulla, katolinen kirkko julisti sen syntiseksi ja pakanalliseksi paheeksi, mikä johti matén kirkonkieltoon. Kiellosta huolimatta matén suosio jatkoi kasvuaan Etelä-Amerikan maissa, ja sitä nauttivat niin paikalliset kuin espanjalaiset.

1600-luvulla maté hyväksyttiin katolisen kirkon toimesta, mikä toi viljelijöille merkittäviä tuloja. Ei mennyt kauaa, kun maté levisi Eurooppaan. Tänä päivänä maté on suosittua ympäri maailmaa, ja nauttii erityistä suosiota teeharrastajien keskuudessa.

Matén tuotanto

Maté valmistetaan yerba mate -kasvin lehdistä. Kasvi tunnetaan myös nimellä matepuu. 60 vuotiaaksi elävä kasvi tuottaa elinkaarensa aikana noin 30-60 kiloa teelehtiä. Kilo valmista matéteetä vaatii noin kolme kiloa matepuun lehtiä. Matepuuta esiintyy eniten Paraguayssa, Koillis-Argentiinassa sekä Brasilian eteläosissa.

Matepuun lehdet kerätään usein käsin, sadonkorjuun sijoittuessa alueesta riippuen maalis- ja syyskuun välille. Alan ammattiliton mukaan matenkerääjiä eli tareferoja on jo pelkästään Argentiinassa yhteensä hieman yli 20 000.

Poimimisen jälkeen teelehdet siirretään kuivaamoihin, joissa lehtien käsittely aloitetaan alle vuorokaudessa. Poimituista oksista irrotetaan teelehdet, jotka pestään ja kuivataan. Kuivaaminen alkaa lehtien polttamisella avotulelle, jolloin niiden hapettuminen ja tummuminen lakkaa. Polttamisen jälkeen lehdet siirretään kuivaimeen, jossa lehdistä haihdutetaan kosteus pois.

Käsittelyn jälkeen lehdet jauhetaan karkeaksi rouheeksi ja säilötään yhdeksäksi kuukaudeksi. Säilömisen aikana matétee saavuttaa lopullisen arominsa. Pitkän säilömisajan jälkeen lehdet jauhetaan hienoksi rouheeksi. 

Matén kofeiini ja terveellisyys

Maté-teellä on runsaasti hyviä terveysvaikutuksia. Useiden tutkimuksien mukaan matén juominen vähentää muun muassa sydänsairauksien, diabeteksen, lihavuuden sekä syövän riskiä. Maten uskotaan myös parantamaan mielialaa, sekä parantavan keskittymieskykyä.

Säännöllisen matén nauttimisen on huomattu myös helpottavan yleisimpiä ruuansulatusongelmia, kuten närästystä ja ummetusta.

Valmis matejuoma sisältää runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita sekä antioksidantteja. Juoma sisältää myös kofeiinia, teobromiinia sekä teofylliiniä, mitkä vaikuttavat positiivisesti keskushermoston toimintaan parantaen valppautta ja vähentäen väsymyksen tunnetta.

Vaikka maté on tutkitusti terveellistä, voi sen liiallisella nauttimisella olla haittavaikutuksia. Maté sisältää runsaasti kofeiinia, joka liiallisesti nautittuna voi aiheuttaa unettomuutta. Kuten muidenkin kofeiinipitoisten juomien kohdalla, täytyy matéa nauttiessa olla tarkkana imetyksen tai raskauden aikana.

Matén valmistus ja nauttiminen

Perinteisesti matejuoma nautitaan suuresta laakeasta kupista bombilla-pillin lävitse. Juoma imetään rauhallisesti pillin läpi, jolloin pillin päässä oleva suodatin filtteröi juomassa kelluvat teelehdet.

Alunperin intiaanit nauttivat matéteen kurpitsasta valmistetusta kupista. Tänä päivänä suuret matekupit valmistetaan useimmiten puusta tai metallista.

Matén valmistukseen suositellaan 70-80 asteista vettä. Suuri matemuki täytetään noin puoleen väliin materouheella, ja kuuma vesi kaadetaan suoraan lehtien päälle.

Matea voidaan nauttia myös kylmänä, mikä on suosittu tapa etenkin Uruguayssa. Kylmä maté on virkistävä ja piristävä juoma kesähelteillä, jota voi maustaa esimerkiksi sitruunalla tai sokerilla.

Matéa voidaan valmistaa myös teepussista, jolloin juoman maku on mieto. Teepussissa hauduttaminen on helppo keino tutustua matéjuomaan ennen bombillan ja matémukin hankkimista.

Matén kulttuurillinen merkitys

Matén juominen on merkittävä osa Etelä-Amerikan kulttuuria, etenkin Argentiinassa, Uruguayssa, Paraguayssa sekä Brasiliassa. Matén juominen on tärkeä sosiaalinen tapahtuma, jossa ystävät ja perhe kokoontuvat viettämään aikaa.

Maté on myös suuri osa eteläamerikkalaista urheilua. Monet urheilijat nauttivat matéjuomaa juuri ennen tärkeää ottelua tai suoritusta.

Laadukkaat teelaadut ja välineet Chayalta

Chayan verkkokaupasta löydät laadukkaimmat matélaadut aina perinteisestä matésta maustettuihin ja modernimpiin laatuihin. Laaja valikoimamme kattaa suosituimmat teelaadut eri puolilta Etelä-Amerikkaa.

Löydät verkkokaupastamme myös autenttiset välineet laadukkaan matén nauttimiseen. Aito bombilla ja laadukkaat teelehdet ovat lyömätön yhdistelmä teeharrastuksen aloittamiselle.